Onko Vapaakenttä tullut jo vähän liiankin tutuksi? Tuskin, sillä sen parissa korttipelien ystävien aika kuluu kuin siivillä. Joskus rakkaimmistakin peleistä kannattaa pitää pieni tauko. Vaihtelu virkistää myös pasianssin suhteen. Muiden pelien tai pasianssin variaatioiden pelailun jälkeen Vapaakenttään palaaminen on kuin kotiin menisi.

Pasianssista on vuosikymmenten ajan kehittynyt lukuisia eri variaatioita ja versioita. Jotkut variaatiot ovat hyvinkin samankaltaisia, kun taas toiset ovat keskenään kuin yö ja päivä. Kaikista variaatioista tunnetuin ja laajimmalle levinnyt on Klondike. Tämä pasianssin versio on saanut kunnian olla valmiiksi asennettuna lähes jokaisella myynnissä olevalla tietokoneella. Ei siis liene yllättävää, että se on nykyisin lähes synonyymi pasianssille. Tässä artikkelissa perehdytään Klondike pasianssin historiaan, sääntöihin ja ratkaisemiseen.

Klondiken historia kultaryntäyksestä videopeleihin

Kuten kaikilla muillakin klassisilla ja perinteisillä korttipeleillä, myös pasianssilla on huiman kiinnostava historia. Eri historialliset lähteet ovat hieman eri mieltä pelin varhaisimmista vuosista. Yleensä kuitenkin pelin uskotaan periytyvän pohjoismaissa ja Saksassa pelatuista korttipeleistä. Näitä pasianssin ensimmäisiä muotoja pelattiin jo 1600- ja 1700-luvuilla.

Maininnat pasianssista ja sen kaltaisista peleistä alkoivat yleistymään 1800-luvulla. Erityisesti englantilaiset tykästyivät kyseiseen peliin. Tuolloin englantilaiset korttipelien harrastajat julkaisivat kirjoja ja lehtiä, joissa eri pelejä esiteltiin ja pelaajille opetettiin niiden saloja. Myös pasianssista julkaistiin kokonaisia kirjoja, jotka houkuttelivat pelureita pelaamaan myös yksinpelattavia korttipelejä.

Pasianssi levisi nopeasti eri puolille maailmaa. Ymmärrettävistä syistä siitä tuli suosittu peli myös Amerikassa, jossa muutenkin oltiin kiinnostuneita englantilaisten keksinnöistä ja kulttuurista. Kun kuuluisa Klondiken kultaryntäys tapahtui 1800-luvun lopulla, kanadalaiselle Yukonin alueelle virtasi onnenonkijoita kaikkialta maailmasta. Kultaryntäyksen seurauksena Klondiken pikkukaupungista tuli todellinen korttipelien kehto. Paremman tekemisen puutteessa kullankaivajat lätkivät korttia. Myös pasianssi nautti kullankaivajien suosiota. Heidän keskuudessaan pelatusta pasianssista kehittyi pelin variaatio, joka nykyisin tunnetaan nimellä Klondike pasianssi.

Klondike ja muut pasianssit nauttivat 1900-luvun ajan suosiota korttipelien ystävien keskuudessa. Maailmanmaineeseen ja kenties planeetan pelatuimmaksi peliksi se pääsi kuitenkin vuosituhannen vaihteessa, kun se lisättiin Windows-tietokoneiden vakiovarusteeksi. Käytännössä jokaisella tietokoneella on nykyisin Klondike pasianssi, joka viihdyttää miljoonia pelaajia päivittäin.

Korttipakka ja korttien asetteleminen

Klondike pasianssia pelataan tavallisella eurooppalaisella korttipakalla, joka koostuu 52 kortista. Kortit on jaettu neljään eri maahan ja kahteen eri väriin. Nämä ovat punaiset hertta ja ruutu, sekä mustat pata ja risti.

Jos Klondikea pelaa tietokoneella tai puhelimella, niin peli asettelee kortit pelaajalle valmiiksi. Aina nettiyhteyttä tai tietokonetta ei ole saatavilla, ja tällöin on palattava juurille. Fyysisen korttipakan asettelu pelivalmiuteen käy helposti.

Klondike pasianssissa tavoitteena on kerätä kortit pinoihin maiden mukaisesti pienimmästä suurimpaan. Kortteja nostetaan pakasta, joka kannattaa asettaa pöydän reunalle. Pakasta pöydälle nostetaan riviin seitsemän pinoa, joista kortteja pelataan maiden mukaan kasattaviin pinoihin. Nämä asetellaan seuraavalla tavalla:

  1. Ensimmäiseen pinoon laitetaan vain yksi kortti, kuvapuoli ylöspäin.
  2. Toiseen pinoon laitetaan kaksi korttia, joista ensimmäinen laitetaan kuvapuoli ylöspäin.
  3. Jokainen pino on yhden kortin verran edellistä suurempi. Pinoja on yhteensä seitsemän, joten suurimpaan pinoon asetetaan yhteensä seitsemän korttia
  4. Jokaisen pinon päällimmäinen kortti asetetaan kuvapuoli ylöspäin, ja muut kortit kuvapuoli alaspäin.

Nyt kortit on jaettu pöydälle, ja pelaaminen voi alkaa. Pöytä koostuu siis kolmesta eri osasta:

  1. Maiden mukaan eritellyt ässäpinot, joihin kortit on lopullisesti pelattava.
  2. Seitsemän korttipinon rivi, jossa ensimmäinen kortti on kuvapuoli ylöspäin ja loput kortit ovat kuvapuoli alaspäin.
  3. Nostopakka, joka on kuvapuoli alaspäin.

Pelin tavoite

Klondike pasianssissa pelaajan tavoitteena on pelata kaikki kortit suuruusjärjestyksessä omien maidensa pinoihin. Läpäistyn pelin lopuksi pöydällä on siis neljä pinoa, yksi jokaista maata kohden. Pinojen pohjimmaisina kortteina ovat ässät. Näiden päälle kortit kasataan pienimmästä suurimpaan.

Korttien pelaaminen pinoihin voi tapahtua joko pöydän kautta tai suoraan pakasta. Pöydän pinojen käännetyt kortit paljastuvat pelaajalle sitä mukaa, kun hän pelaa kortteja maiden mukaan jaettuihin pinoihin. Jokaisessa pinossa on siis oltava koko ajan yksi avoin kortti.

Kun pöydän pinoista ei ole mahdollista pelata kortteja ässäpinoihin, on aika nostaa kortteja pakasta. Klondikea voi pelata kahdella eri sääntövariaatiolla:

  1. Pakasta nostetaan avoimeksi yksi kortti kerrallaan.
  2. Pakasta nostetaan avoimeksi kolme korttia kerrallaan. Tällöin päällimmäinen kortti on pelattava kahta toista korttia ennen.

Jos pakasta nostettua korttia ei voi pelata ässäpinoihin tai pöydän rivipinoille, se asetetaan poistopakkaan. Kun pakan jokainen kortti on päätynyt poistopakkaan, se käännetään sellaisenaan uudeksi pakaksi. Uudesta pakasta korttien nostaminen jatkuu tavalliseen tapaan.

Pelin edetessä pöydän rivipinot hupenevat ja ennen pitkää loppuvat kokonaan kesken. Tällöin riviin jää tyhjiä paikkoja. Näihin tyhjiin voi pelata kuninkaan, jonka päälle uuden pinon kasaamisen voi aloittaa.

Pöydän rivipinojen kasaamiseen sovelletaan seuraavia sääntöjä: Numeroiden on oltava suuruusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään. Mustan kortin päälle voi pelata vain punaisen kortin, ja punaisen kortin päälle voi pelata vain mustan kortin. Koska pelaaja tietää korttien järjestyksen joka tapauksessa, niin pelaajan itse kasaamissa pinoissa kaikki kortit ovat kuvapuoli ylöspäin.

Tiivistettynä pelin tavoitteena on pelata kaikki kortit pöydältä ja pakasta ässäpinoihin. Ässäpinojen kortit ovat järjestyksessä pienimmästä suurimpaan. Ässäpinoja on neljä, eli jokaiselle maalle oma. Pöydän rivipinojen kortit paljastuvat sitä mukaa. kun pinon päällimmäinen kortti pelataan joko toiseen rivipinoon tai ässäpinoon. Nostopakasta kortteja pelataan ässäpinoon joko suoraan tai pöydän kautta. Pöydälle syntyy uusia pinoja, kun alkuperäiset ovat tyhjentyneet, ja uusi pino on aloitettu kuninkaana.

Klondike pasianssin läpäisy

Klondike pasianssi on oikullinen peli. Vaikka se on monilta osin looginen, niin jokainen peli ei ole läpäistävissä. Noin 80 % Klondike pasianssin jaoista on voitettavissa täydellisellä pelaamisella. Joka viides jako on mahdoton voittaa, vaikka jokaisen kortin pelaisi täydellisesti. Näin käy silloin, kun esimerkiksi kaikki pieniarvoiset kortit ovat pöydän rivipinojen pohjalla, eikä pelaaja pääse aloittamaan ässäpinojen kokoamista.

Klondike pasiansseista kuitenkaan 80 % ei päädy voittoon. Tämän voittoprosentin saavuttaminen vaatisi virheetöntä pelaamista. Kokemattomat pelaajat voivat siis olla itseensä tyytyväisiä paljon pienemmästäkin voittoprosentista.

Miten Klondiken voi voittaa?

Entä miten pelaaja voi käytännössä maksimoida voittamisen todennäköisyyden? Kuten kaikissa muissakin pasianssin muodoissa, myös Klondikessa tuurilla on oma merkityksensä. Jos ässät ja muut pienet kortit ovat rivipinojen pohjalla, ässäpinoja ei voi kasvattaa.

Seuraavat vinkit helpottavat pelaajaa voittamaan eniten:

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Klondike on lähes täydellinen yksin pelattava korttipeli. Sen voi pelata läpi niin nopeasti, että sille ei tarvitse varata tuntitolkulla aikaa. Lisäksi se yhdistelee sopivalla tavalla tuuria ja taitoa, joten pelikerrat eivät ole toistensa kopioita. Tietokoneiden ja puhelinten lisäksi sitä on helppo pelata myös perinteistä korttipakkaa käyttäen, joten se sopii vaikkapa mökkireissun illanvieton virikkeeksi. Muiden korttipelien tavoin Klondike pasianssi on loistava tapa rentoutua ja nollata aivot esimerkiksi työ- tai opiskelupäivän päätteeksi. Korttipelit ovat loistava tapa pitää aivot ja mieli virkeänä, ja niiden on todistettu esimerkiksi ennalta ehkäisevän muistisairauksia. Klondike pasianssi ei ole poikkeus tämän suhteen, joten sitä kannattaa pelata jo hyvinvoinnin vuoksi.