Ihmiset ovat pitäneet aina pelaamisesta, mutta viimeisten vuosien aikana sen suosio vaikuttaa vain kasvaneen entisestään. Tämän takia pelaajille on esitelty uusia mahtavia pelejä, joiden avulla aivan kaikenlaiset pelaajat voivat löytää jotain, mikä viihdyttää juuri heitä.

Vaikka uudet pelit tietenkin kiinnostavat monia pelaajia, ja niitä luodaan koko ajan enemmän lisää, on joitakin vaihtoehtoja jotka ovat kiinnostaneet pelaajia jo uskomattoman kauan. Loistava esimerkki näistä jälkimmäisistä peleistä on tietenkin Shakki. Tätä peliä pidetään lautapelien kuninkaansa, ja se on todellakin ansainnut tämän maineen. Mutta minkälainen on Shakin historia, ja miten sitä oikein pelataan? Me tulemme selvittämään nämä ja monet muut hyvin mielenkiintoiset asiat, jotka liittyvät Shakkiin. Vaikka et olisi ikinä kokeillut shakkia ennen, tämän artikkelin jälkeen olet valmis aloittamaan pelaamisen välittömästi.

Shakki on kaikista perinteisin lautapeli

Shakki on todellakin erityisessä asemassa koko maailmassa. Se on kiinnostanut pelaajia uskomattoman kauan, ja pelin taidokkaita pelaajia arvostetaan vieläkin hyvin paljon. Suomessa shakin tärkeimpien kilpailuiden takana on virallinen Suomen Shakkiliitto, joka myös valvoo pelin kurinpitoa ja kilpailuiden eettisyyttä.

Suomen Shakkiliitto on myös koonnut Suomen Mestaruus joukkueen, joka tietenkin ottaa mittaa muiden maiden vastaavista joukkueista. Heidän sivustollaan voit löytää kaikki tärkeät viimeisimmät uutiset, tulevat kilpailut, sekä tietenkin shakin säännöt. Jos olet vasta alkaja, tämän ei kuitenkaan tarvitse olla ensimmäinen tapa tutustua peliin. Voit harjoittaa taitojasi pelaamalla, sen jälkeen kun olet oppinut pelin historiasta ja säännöistä käytännössä.

Shakin historia ylettyy todella pitkälle

Shakin historia on todella merkittävä, ja se vaikuttaa selkeästi pelin nykyiseen asemaan. Tämä johtuu siitä, että peliä on pelattu todellakin niin kauan, että se on pystynyt nousemaan todella uskomattomaan asemaan monissa eri kulttuureissa.Todellakin ensimmäiset kirjalliset merkinnät shakkipelistä voidaan löytää 600-vuosisadalla kirjoitetuista teksteistä. Tämä tekee shakista helposti yli tuhat vuotta vanhan pelin!

Ensimmäiset merkinnät Shakista löytyy Aasian eri alueilta. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että peli on alkujaan keksitty siellä. Kuten me tiedämme, Shakki on nykyään suosittu peli aivan kaikkialla maailmassa. Se levisi Eurooppaan ja Venäjälle joskus 1000-vuosisadalla. Joidenkin uskomusten mukaan, tämä tapahtui jo 800-vuosisadalla, mutta shakin leviämisestä viimeistään 1000-vuosisadalla voidaan olla varmoja.

1000-vuosisadan jälkeen shakki juurrutti asemansa monissa eri maissa Euroopassa. 1200-vuosisadalla se oli levinnyt kaikkiin mahdollisiin maihin, ja peli viihdytti niin hoveja kuin perus ihmisiäkin. Jo 1400-vuosisadalla shakista aloitettiin kirjoittamaan erilaisia strategioita kirjoihin, jotta kaikista innokkaimmat pelaajat voivat oppia ne. Aivan kuten itse shakki, myös monet näistä strategioista ovat pysyneet aivan samanlaisena monien satojen vuosien ajan. Tämä on todella uskomaton yksityiskohta, koska vain shakki pelillä on tämänkaltainen historia, mikä vaikuttaa vieläkin pelaajien pelaamiseen.

Shakki on strategiapeli

Shakki on kiinnostanut pelaajia yli tuhannen vuoden ajan pitkälti sen päätavoitteen takia. Nimittäin peli vaatii pelaajaltaan taitoa sekä tietenkin strategista pohdintaa. Sitä voidaankin pitää maailman kuuluisimpana ja suosituimpana strategia pelinä. Peli on sinänsä yksinkertainen, minkä takia se kiinnostaa hyvin monia. Kuitenkin se vaatii pelaajalta varsin paljon taitoa, varsinkin jos pelaat kokenutta pelaajaa vastaan.

Shakki pelin päätavoite on todellakin varsin yksinkertainen. Periaatteessa sinun tulee vain liikuttaa sinun nappuloita pyrkien syömään vastustajan kuninkaan, ennen kuin sinun kuningas syödään. Pelissä ei välttämättä tarvitse pelata ihan loppuun asti, vaan riittää että ajat pelin tilanteeseen, jossa vastustaja ei voi enää tehdä mitään ilman, että hän häviää. Tämä riittää tuomaan sinulle voiton kotiin. Sinun ei ole pakko liikuttaa kaikkia nappuloita jos et niin halua tehdä.

Miten shakkia oikein pelataan?

Shakkipeli koostuu 8 x 8 ruudullisesta pelilaudasta sekä mustista ja valkoisista nappuloista. Peli on kaksinpeli, jossa toinen pelaaja pelaa mustilla ja toinen valkoisilla nappuloilla. Molemmilla pelaajilla on tietenkin yhtä paljon nappuloita. Molemmilla pelaajilla on kahdeksan sotilasta, kaksi lähettiä, kaksi tornia, kaksi ratsua, Kuningatar ja tietenkin Kuningas.

Pelin alussa kaikki kahdeksan sotilasta ovat rivissä toisella rivillä lähimpänä pelaajaa. Tämän rivin takana, eli lähimpänä pelaajaa on toinen rivi, joka koostuu muista nappuloista. Molemmat puolet peilaavat toisiaan, eli esimerkiksi molemmissa kulmissa pelaajalla on torni nappula. Tornin vieressä on ratsu, jonka vieressä on taas lähetti. Keskellä vasemmalla puolella on Kuningatar, ja oikealla puolella on Kuningas. Tämä on aina alkuasetelma shakille, ennen kuin kumpikaan pelaaja tekee yhtään liikettä.

Kun nappulat ovat asetettu aloitus asemaan, peli voidaan aloittaa. Valkoisilla nappuloilla pelaava pelaaja aloittaa aina Shakki pelin. Shakin aloitukseen on hyvin monta eri liikettä, jotka pohjautuvat erilaisiin strategioihin. Varsin yleinen tapa on siirtää yhtä sotilasta, koska ne ovat tietenkin ensimmäisessä rivissä.

Miten erilaiset nappulat liikkuvat?

Molemmilla pelaajilla on 16 nappulaa, ja nappuloita on kuusi erilaista. Ne tietenkin eroavat toisistaan, sillä muuten ne kaikki olisivat samanlaisia. Onkin hyvin tärkeää tietää, miten erilaiset nappulat liikkuvat. Ne vaikuttavat hyvin paljon strategioihin, ja sinun pitää oppia nämä ulkoa. Sen avulla voit arvioida, millä tavoilla myös vastustaja tulee liikkumaan seuraavaksi. Joten lue alta, miten erilaisilla nappuloilla voidaan liikkua, ja syödä vastustajan nappuloita.

Sotilas: Tämä saattaa olla kaikista pienin nappula, minkä takia jotkut pelaajat saattavat ylenkatsoa sen arvon. Tämä ei kuitenkaan kannata, sillä Sotilas voi olla hyvin käytännöllinen nappula. Se liikkuu vain yhden ruudun eteen tai taakse. Alkuasetelmassa Sotilas voi liikkua kaksi ruutua eteenpäin, jos kyseinen ruutu on tyhjä. Sotilas lyö vastustajia vinoon, eli se on ainoa nappula, joka liikkuu eri tavalla kuin lyö. Jos saat Sotilaan vastustajan ensimmäisen riviin asti, voit muuttaa sen toiseksi nappulaksi, eli Torniksi, Ratsuksi, Lähetiksi, tai Kuningattareksi.

Torni: Torni liikkuu niin paljon kuin pelaaja haluaa, mutta vain suoraan. Torni voi syödä minkä vain tielleen osuvan nappulan, mutta se ei voi hypätä muiden nappuloiden yli.

Ratsu: Ratsu liikkuu L-kirjaimen muotoisella tavalla. Ratsu on ainoa nappula, joka voi hypätä toisten nappuloiden yli, ja se syö sen nappulan, joka on L-kirjaimen “päässä”. L voi esimerkiksi olla kaksi ruutua ylös ja yksi vasemmalle, tai yksi ruutu oikealle ja kaksi alas.

Lähetti: Lähetti liikkuu hieman niin kuin Torni, paitsi sen liikkuen vinottain.

Kuningas: Kuningas on pelin tärkein nappula, sillä se tulee pitää elossa selvitäksesi pelistä. Kuningas liikkuu yhden ruudun kerrallaan mihin suuntaan tahansa. Tämä voi olla vinottain tai suoraan.

Kuningatar: Kuningatar on kaikista voimakkain pelin nappula. Kuningatar voi liikkua aivan kuten Lähetti tai Torni, eli vinottain tai suoraan niin paljon, kuin mahdollista.

Shakissa on joitakin erityissääntöjä

Nyt tiedät periaatteessa, miten Shakkia pelataan. Tiedät mikä on koko pelin päätavoite, ja tietenkin, miten eri nappulat liikkuvat eli miten voittoa voidaan oikeastaan tavoitella. Peliin kuitenkin liittyy myös joitakin muita erityissääntöjä, joista sinun kannattaa olla tietoinen.

Sotilaan korottaminen saattaa viedä hieman aikaa, mutta se voi olla todella mahtava ratkaisu. Me mainitsimme tämän nopeasti jo edeltävässä osiossa. Jos onnistut siirtämään sotilaan vastustajan ensimmäiselle riville, eli aivan toiselle puolelle pelilautaa, voit korottaa sotilaan. Sotilasta ei voida korottaa tietenkään Kuninkaaksi. Se voidaan kuitenkin korottaa Torniksi, Lähetiksi, Ratsuksi, tai Kuningattareksi.

Linnoitus on erityissääntö, jolla voidaan pelastaa kuningas hyvin kiperässä tilanteessa. Linnoituksessa kuningas siirretään kaksi ruutua jompaan kumpaan suuntaan, ja torni siirretään kuninkaan viereen toiselle puolelle. Linnoitus voidaan tehdä, jos tornin ja kuninkaan välissä ei ole yhtäkään nappulaa, ja torni ei ole vielä liikkunut ollenkaan. Lisäksi Kuningas ei saa olla shakki tilanteessa.

Ohestalyönti on myös erityissääntö, joka liittyy sotilaisiin. Jos sotilasta siirretään ensimmäisellä kaksi ruutua, ja se asettuu rinnakkain vastustajan sotilaan kanssa rinnakkain, voidaan suorittaa ohestalyönti. Vastustajan sotilas voi lyödä ohittaessaan tämän sotilaan. Lyövä sotilas asetetaan ruutuun, jonka yli toinen sotilas on juuri liikkunut. Siirto tulee suorittaa heti sen jälkeen, kun sotilas on liikkunut kaksi ruutua.

Miten shakkipeli aloitetaan

Kuten sanoimme aikaisemmin shakki pelin aloittaa valkoisilla nappuloilla pelaava pelaaja. Sen takia ei ole yllättävää, että pelaajat haluavat yleensä pelata juuri valkoisilla nappuloilla. Shakin pelaamiseen kuuluu kuitenkin hyvin tarkka etiketti, eli valkoisista nappuloista ei tietenkään kuulu kiistellä. Sen sijaan valkoisista nappuloista arvotaan reilusti. Jos päätät pelata monta peliä pelikaverisi kanssa, pelin aloittamista vuorotellaan. Näin molemmat pelaajat saavat yhtä paljon mahdollisuuksia aloittaa pelaamisen.

Kuinka shakkipeli voitetaan

Nyt kun tiedät, miten shakki peli aloitetaan, ja miten peliä pelataan, meidän tulee tietenkin perehtyä siihen, miten peli oikeastaan voitetaan. Peli voi loppua kahdella eri tavalla. Se voi loppua joko jomman kumman pelaajan voittaessa peli tai pelin päättyessä tasapeliin.

Peliä tietenkin pelataan voittaakseen peli, mikä tapahtuu ajamalla vastustaja shakki mattiin. Shakkimatti tarkoittaa sitä, että pelaaja ei voi pelastaa kuningasta shakki tilanteesta. Shakki tilanne tarkoittaa sitä, että se on niin sanotusti lyönti uhan alla. Kuningas voidaan pelastaa shakki tilanteesta kolmella eri tavalla. Voit siirtää kuninkaan pois lyönti uhan alta, siirtämällä sen yhden ruudun. Tässä tilanteessa et voi tehdä linnoitusta. Voit myös siirtää toisen nappulan kuninkaan suojaksi, tai tietenkin lyödä sen nappulan, joka uhkaa kuningasta.

Shakki peli voi myös päätyä tasapeliin, kuten sanoimme. Tämä voi tapahtua muutaman eri tilanteen kautta. Peliin voi muodostua pattitilanne, jos pelaajan  kuningas ei ole uhattu, mutta pelaaja ei tehdä minkäänlaista siirtoa. Jos laudalla ei ole enää tarpeeksi nappuloita siirron tekemiseen, peli voi myös päättyä tasapeliin. Kaiken tämän lisäksi peli päättyy tasapeliin, jos pelissä on tehty 50 peräkkäistä siirtoa, jolloin yhtään sotilasta ei ole liikutettu, tai vastustajan nappulaa lyöty.

Harjoita taitojasi pelaamalla

Shakki on hyvin mielenkiintoinen strategiapeli, joka kiinnostaa monia erilaisia pelaajia. Yksi parhaista asioista tässä pelissä on kuitenkin se, että pelaaja voi kehittyä pelaamalla peliä. Toisin sanoen, nyt kun olet oppinut pelin säännöt, voit aloittaa pelaamisen ja taitojen harjoittelemisen.

Tietenkin yksi tavoista pelata ja harjoitella taitojasi on ystäväsi kanssa. On kuitenkin vielä helpompi tapa harjoittaa pelaamista. Nimittäin, koska kyseessä on hyvin kuuluisa peli, voit löytää shakin todella monilta eri peli sivustoilta. Näillä sivustoilla pelatessa voit pelata tietokonetta vastaan. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että tietokoneen shakki voi olla hyvin haastava. Toisaalta, jos harjoittelet taitojasi tällä tavalla pelaamalla, oikeita ihmisiä vastaan pelaaminen ei tunnu enää yhtä vaativalta.

Shakkia voidaan pelata myös puhelimella

Monet haluavat pitää hauskaa myös silloin, kun he eivät ole enää tietokoneen ääressä. Onneksi tämä on mahdollista, jos haluat pelata shakkia. Jos siirryt puhelimen sovellus kauppaan, voit löytää lukemattomasti erilaisia vaihtoehtoja shakin pelaamiseen. Joillakin vaihtoehdoilla on jopa hauska teema, joka tekee pelaamisesta vielä viihdyttävämpää. Lataamalla tämänlaisen sovelluksen voit päästä pelaamaan ja pitämään hauskaa mahdollisimman nopeasti, vain muutaman klikkauksen kautta.

Valitse sinulle sopiva vaikeustaso

Yksi hauska asia tietokoneella tai puhelimella shakkia pelatessa on se, että voit valita pelin vaikeustason. Usea sivusto tarjoaa helpon, keskitason ja vaikean version shakista. Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon, jos jopa helppo taso tuntuu liian haastavalta. Nimittäin pelaamisesi kehittyy ajan kanssa. Lisäksi koska kyseessä on strategia peli, tietokone tulee aina olemaan hyvin haastava vastustaja.

Shakki on inspiroinut paljon sarjoja ja elokuvia

Shakki on todella viihdyttävä peli, jolla on uskomattoman pitkä historia. Tämän takia ei ole yllättävää, että shakki on selkeästi inspiroinut monia erilaisia sarjoja ja elokuvia vuosien aikana. Queen’s Gambit eli Musta Kuningatar oli ehdottomasti vuoden 2020 puhutuin sarja, joka nosti sarjan päätähden vuoden puhutuimpien näyttelijöiden kategoriaan.

Sarja perustuu saman nimiseen kirjaan, joka kertoo nuoresta naisesta, josta tulee hyvin menestyvä shakinpelaaja vuosien aikana. Tämä on kuitenkin vasta pohja kaikelle muulle, mitä sarja ja kirja käsittelee. Vaikka kirjan teema on hyvin monimutkainen, shakki toimii loistavasti sen pohjana. Se tuo upealla tavalla jännitystä ja punaisen langan kaikkiin muihin tärkeisiin tapahtumiin sarjassa. Lisäksi se tuo tietynlaista tyyliä sarjaan, sillä peli on maailman tyylikkäin vaihtoehto.

Shakkiin kuuluu monia erilaisia strategioita

Kuten sanoimme aivan alussa, shakista on luotu hyvin monia erilaisia strategioita vuosien aikana, joista monet ovat vieläkin aivan täysin käytännöllisiä. Kaikkien niiden oppimiseen tulee viemään aikaa ja energiaa, mutta onneksi voit aloittaa perus strategian avulla.

Tietenkin ensimmäinen asia on aina päätavoitteen muistaminen. Toisin sanoen sinun pitää pystyä pitämään kuninkaasi suojassa, samalla kun yrität lyödä vastustajan kuninkaan. Voit pyrkiä suojaamaan kuninkaasi siirtämällä sen nurkkaan, ja sen ympärille kannattaa kerätä linnoitus mahdollisimman pian. Näin voit suojata kuninkaasi mahdollisimman kauan vastustajalta.

Lisäksi ei ole suositeltavaa syöttää mitään nappuloita turhaan vastustajalle. Tietenkin oletettavasti vastustaja tulee syömään joitakin sinun nappuloista. SIlti ei ole järkevää syöttää niitä tarkoituksella niin sanotuksi tykin syötteeksi. Sen sijaan kaikista nappuloista kannattaa ottaa hyöty parhaalla mahdollisella tavalla. Pidä koko laudan keskiosa parhaalla tavalla hallussa, niin voit hallita koko peliä varsin hyvin.

Shakki on hyvin tyylikäs peli

Shakki on pysynyt samankaltaisena suurin piirtein siitä lähtien kun se on alkujaan luotu. Peli on todella viihdyttävä, niiden yhdistäen yksinkertaisen pohjan todella suureen määrään erilaisia mahdollisuuksia. Peli vaatii todellista älykkyyttä ja strategioiden käyttämistä hyödyksi. Kaiken tämän lisäksi peli on uskomattoman tyylikäs vaihtoehto.

Eri pelilaudat ja nappulat tietenkin voivat näyttää erilaisilta keskenään. Kuitenkin kaikista klassisin versio on monien mielestä kaunein. Se yhdistää mustaa ja valkoista tyylikkäällä tavalla keskenään, yleensä puusta tehtyihin yksityiskohtiin. Ei ole ihme, että monet haluavat mielellään hankkia pelin, vaikka he eivät olisi ikinä kokeilleet pelin pelaamista oikeasti.

Shakki kiinnostaa monia pelaajia hyvästä syystä

Shakki peliä pidetään kaikkien strategia pelien kuninkaana. Itse asiassa se on oletettavasti varmaankin kaikista kuuluisin peli jopa pöytäpelien kategoriassa. Sillä on yksi pisimmistä historioista kaikkien pelien maailmassa, mikä on todella uskomatonta. Se on ilahduttanut pelaajia yli tuhannen vuoden ajan, ja se tulee varmasti kiinnostamaan pelaajia myös tulevaisuudessa.