Vapaakenttä-pasianssi säännöt: Yksittäisen kortin voi siirtää esimerkiksi pystyrivistä toiseen. Näin tehtäessä kortti laitetaan, joko tyhjälle paikalle tai vaihtoehtoisesti toisen kortin päälle, kun rivissä entuudestaan oleva kortti on yhtä numero suurempi ja eri värinen. Pelissä ässät ovat arvoltaan ykkösiä.
Kortin voi myös siirtää pystyrivistä vapaakenttään, jolloin paljastunut kortti siirtyy tyhjälle alueelle. Toinen mahdollisuus on siirtää se vapaakentästä pystyriviin saman säännön mukaan kuin pystyrivistä toiseen. Sen voi myös siirtää pystyrivistä tietyn maan omaan kotimaapinoon, jolloin numerojärjestys menee ässästä kuninkaaseen.
Nämä kotipinot ovat riippumattomia toistaan. Edellä mainittujen siirtomahdollisuuksien lisäksi voit siirtää kortin myös vapaakentästä kotimaapinoon samojen sääntöjen perusteella kuin siirtäisit kortin pystyrivistä kotimaapinoon. Näillä säännöillä pääset hyvin alkuun.
Peli vaatii erityisesti taitoa ongelmaratkaisussa. Jakoon kannattaa tutustua huolellisesti ennen kuin ensimmäinen siirto tehdään. Peliä kannattaa lähestyä kuin shakkia ja suunnitella mahdollisimman monta siirtoa etukäteen, koska aina parhaalta näyttävä siirto ei ole pitkällä tähtäimellä paras vaihtoehto.
Vapaakenttä kannattaa aloittaa etsimällä ensimmäisenä ässäkortit ja purkaa näitä pinoja. Näin ässäkortit vapautuvat käytettäviksi muihin kotipinoihin. Kortteja tulisi siirtää niin pitkälle kuin mahdollista pelkkiä korttipinoja käyttäen, koska strategisesti kannattaa pitää mahdollisimman monta vapaakenttään käytössä, koska tiukkoja paikkoja tulee aivan varmasti eteen, ja silloin tarvitset vapaakenttiä. Korttipinoja kannattaa pelata mahdollisimman nopeasti tyhjiksi. Näin toimiessasi voit siirtää useampia kortteja kerralla.